Cipruson kerekesszékkel

Hogy miért épp Ciprus? Mert csak. Meg mert még tavaly láttam egy hirdetést egy kifejezetten kerekesszékesekre specializálódott szállóról ott, ami megtetszett. https://ca-hotel-apts.com/

Impulzusvásárlásnak nem nevezném, de végül idén februárban meg is vettem a repülőjegyet és lefoglaltam a szobát szeptemberben egy hétre. 

És nem bántam meg. 

 

A szálló Polisban található, ¾ órányira a Paphosi reptértől. Egy 20 szobás, félpanziós ellátást adó kis családi szálló, ahol minden szoba akadálymentes, mivel az egyik tulaj is székes. 5 speciális autójuk ill kisbuszuk is van, a vendégek szállítására, és motoros székek és scooterek is bérelhetőek. Azt hiszem, minden fajta sérültségre fel vannak készülve. Végtelenül kedvesek és segítőkészek, persze délies temperamentummal fűszerezve. Időnként szinte a Bazi nagy görög lagziban éreztem magam - egy országgal odébb. 

 

Összességében Ciprus azt hiszem, kicsit akadálymentesebb Magyarországnál. A fejekben mindenképp. A legeldugottabb boltocskánál is ott figyel a rámpa, a járdáknál van lehajtó, látássérült bügykökkel, igaz, néha kicsit meredekek. Vannak viszont olyan földrajzi adottságaik, amiken a legnagyobb jószándékkal se tudnak változtatni. Ezek pedig a hegyek, meg a völgyek. Ciprus eléggé. . . mondjuk így. . . meredek. 

 

Próbáltam utazás előtt utána nézni a dolgoknak, talán sikerült is- több helyen azt olvastam, hogy az utak jó minőségűek. Kételkedtem, de ez igaz. Tényleg jó utak vannak, viszont eléggé szerpentínes, kanyargós utak. Városokon belül is vannak lejtős utak. Talán ezért is népszerű a scooter bérlés, láttam elég sok, amúgy járni tudót is azon ülve. De ez jó, szerintem, mert elősegíti az akadálymentesítést. 

Mi  nagyjából mindenhova bejutottunk, ahova akartunk, és ez kevés országról mondható el. 

Emberileg teljesen ok. 

 

A tömegközlekedés témakörét nagyon gyorsan ki tudom végezni. Vonat, metró, villamos, troli, semmi ilyen nincs. Csakis és kizárólag busz. Városban és a városok között is. Nicosiában láttam is buszt, rendes alacsonypadlós. Elvben a városok közt is ilyen jár, de nagyon ritkán. A fő közlekedési eszköz az autó. 

A szálló átalakított autóival a vendégek igényei szerint szerveznek kirándulásokat, idegenvezetéssel, útmenti füge szedéssel és hasonló finomságokkal. 

 

Szóval, összességében, ajánlom Ciprust:

- olyan motoros székesnek, aki jó "terepen"

- aktív székesnek, aki át tud/mer ülni scooterbe

- vagy akít segítenek helyenként tolni

 

Ja és ha már tengeres hely, majdnem elfelejtettem a legfontosabbat. Strand! 

Elvben Ciprus 47 strandja közül 26 teljesen akadálymentes. Nos, ezt sajnos nem volt alkalmam letesztelni - bár szívesen megtenném Amit próbáltunk,  az Latchi beach. Itt két módon lehet bejutni a vízbe, ha lábon nem megy. Van az un. seatrack, ami egy kötött pályás, vízbe bemenő szék, aminek háttámlája van, de karfája sajnos nincs, használatához egyensúlyérzék szükséges. A másik pedig a "klasszik" kék-sárga, vízen lebegő, nagy kerekesszék, ami a vizimentőknél lakik, tőlük kell kérni. Szóval, kérjétek, menjetek, megéri

 

Fotóalbum: https://photos.app.goo.gl/cQvjbetpupBbctKQA