Meséljek a táncról?

Meséljek a táncról? Mesélek.

A tánc nem csak végtagok ide-oda pakolgatása szabályok, koreográfia vagy ízlés szerint. Több ennél. Sokkal több.

A tánc nyelv. Nyelv, amit érteni tökéletesen ért az is, aki saját maga megszólalni képtelen rajta. Az ImprOn2 Dance Community pedig három éves ifjonc létére remekül beszéli ezt a nyelvet, a szülinapi gálaestre meghívott vendégeivel együtt.

A tánc útlevél és beszállókártya távoli tájakra. Salsa, bachata, mambó, tangó, hastánc, samba. Egyik se ősi ká-európai műfaj. Nem tudom, más hogy van vele, én, ha lányokat látok olyan ruhában, aminek a 95%-át a színes fejdísz képezi, és a többit csak az illendőség minimális feltételeként viselik, akkor bikinihez és vérpezsdítő ritmusokhoz illő díszleteket látok, óceánpartot és karnevált. Melegebb és vidámabb tájakon járok, napfényt érzek és fülledt éjszakát. És még csak bőröndöt se kellett cuccolnom:-)

A tánc gyógyszer. Hogy ki a beteg és ki az egészséges, ki az őrült és ki a normális, ez nézőpont kérdése. Ugyanazokat a tablettákat kapjuk, talán máshonnan indulunk, de ugyanoda jutunk, a kényszerzubbony és az orvosi köpeny anyaga ugyanaz, pár mozdulattal szétszaggatható sablonok csupán. Lerázva őket már nem lehet megmondani, ki volt eredetileg a beteg, és ki az orvos, közös a táncuk. Ezt mesélte a pantheRise színházba hajló előadása.

A tánc közösség. Ősközösség. Visszavisz abba a korba, amikor még kevesebbet pofáztunk, kevesebbet agyaltunk, egyáltalán nem írtunk - de tudtunk törzsi táncot járni csak a ritmustól vezetve. A DRuMSTeRS kicsit talán hangos, de garantáltan gond és gondolatűző számával elérte ezt, szavak nélkül véve rá a közönséget, hogy a megfelelő pillanatban, egyszerre ordítsa, hogy vàààà. Egy jól eltalált ordítás sokszor többet mond, mint a komplett Háború és béke. Erő van benne.

Néztem az arcokat, a dobolós szám alatt néztem az arcokat a nézőtéren. Vidám arcokat láttam és csillogó szemeket. Felszabadultságot. Jó volt látni.
És remélem, hogy akik a színpadról néztek le a közönség soraiba, ugyanezt látták, végig.

Mert megérdemlik.

/ImprOn2 - 3. évfordulós Gálaműsor - Meghívott előadókkal, 2014. április 26, Eötvös10/